Yurtdışı Aşı Kartı
?Yurtdışı Aşı Pasaportu" Nedir ?

Genelde Aşı pasaportu olarak bilinen ülkemizde adı ?Aşı Kimliği? veya İngilizce adı ile ?Vaccination ID? belgesi, 2.doz aşısı olan kişilerin başta AB ülkeleri olmak üzere birçok ülkeye girişte sağlık riski oluşturmadıklarını ispatlamak için kullanılan bir belgedir. Belgede adınız, soyadınız, TC kimlik numaranız, pasaport numaranız, Covid19 Aşısı olmuştur ibaresi, Aşı adı, 2. Doz aşı tarihi ve QR Kodu bulunmaktadır. Yurtdışı seyahatlerde uçağa binerken ve ülkeye girişte belgenin elektronik olarak (cep telefonunuzda) veya çıktısının yanınızda olması gereklidir.

Aşı Kimliği ile Aşı Pasaportu Aynı Belge Mi ?

Aslında ikisi aynı belgedir. Yurtdışında daha çok Aşı Pasaportu ifadesi kullanılırken Türkiye?de Aşı Kimliği ibaresi kullanılmaktadır.

Yurtdışı Aşı pasaportu, Aşı kimliği Nasıl Alınır ?

2. doz aşısını olan herkes Yurtdışı Aşı pasaportunuzu / Aşı kimliğinizi E-Nabız veya Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden oluşturabilirsiniz.

E-Nabız Üzerinden Yurtdışı Aşı Pasaportu, Aşı kimliği Nasıl Alınır ?

E-Nabız üzerinden ?COVID-19 Aşı Durumu? menüsüne, ardından da "COVID-19 Aşı Kartı" sekmesine girerek aşı kimliğinize erişebilirsiniz.

Hayat Eve Sığar Uygulaması ile Yurtdışı Aşı Pasaportu, Aşı Kimliği Nasıl Alınır ?

Hayat Eve Sığar uygulamasında ise ?COVID-19 Aşı Bilgilerim? menüsünden aşı kimliğinizi edinebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmadan önce Pasaportunuzun yanında olmasına özen gösteriniz.

  • Hayat Eve Sığar uygulamasında "COVID-19 Aşı Bilgilerim? butonuna tıklayınız.
  • Açılan ekranda ?Aşı Kartlarım? linkini açınız.
  • Daha önce bu alanda kart oluşturmadıysanız ?Aşı Kartı Oluştur?u" tıklayınız.
  • Açılan pencerede "Pasaport Ekle" butonuna tıklayıp, pasaport numaranızı giriniz.
  • Sistem aşı kartınızı oluşturup bu alana yükleyecektir.
Aşı Pasaportu Doğrulama Nasıl Yapılır ?

Aşı kimliğinde yer alan QR kod okutulduğunda E-Nabız sistemine bağlanarak kartın doğruluğu kontrol edilebiliyor. İnternete bağlı herhangi bir cep telefonu ile aşı kimliği üzerindeki QR Kod okutulunca T.C. Sağlık Bakanlığının covidasidogrulama.saglik.gov.tr sayfası ( bu sayfaya doğrudan erişim olmayıp, QR kodla erişim sağlanmaktadır.) üzerinden doğrulama mesajı çıkmaktadır. Doğrulama mesajında ?Aşı kimliği ****** TC kimlik numaralı *** ***** isimli kişiye aittir. Bu kimlik **.**.20** tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulmuştur.? ibaresi Türkçe ve İngilizce olarak yer alır. Pasaport görevlileri gerekli hallerde bu doğrulamayı yapmaktadır. AB ülkelerinde kabul edilen aşılar ile ilgili güncellemeleri havayollarının web sayfasından takip edebilirsiniz.

Aşı Pasaportum Var PCR Testi Yaptırmalı Mıyım ?

Birçok AB ülkesi Aşı Kimliği olan ziyaretçilerden PCR testi istememektedir. Bu konuda güncel bilgileri sürekli değişmekte olup, seyehat edeceğiniz ülkeden ülkeye değişiklik göstereceğini unutmayınız. Bu nedenle mutlaka seyahatiniz öncesi bir havayoluna güncel bilgileri almak için danışınız.

Yurtdışı seyahatlerde ülkelerin giriş koşulları gün ve gün değişmektedir, güncel bilgiler için her zaman uçak biletini satın aldığınız havayoluna danışınız.