Pasaport başvuruları
Pasaport başvuru işlemleri, Nüfus Müdürlüğü?nden randevu alınarak yapılmaktadır.Yetişkinler için pasaport başvuruları şahsen yapılmaktadır. Nüfus Müdürlüğü?nün İlgili web sitesi üzerinden randevu alabilir ve başvurunuzu tamamladıktan sonra başvuru takibinizi de yapabilirsiniz.
Randevu değişikliği ve iptalini; TC Kimlik numaranızı ve daha önceden randevu aldığınızda e-posta adresinize gönderilmiş olan referans numaranız ile gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaport türleri
- Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport; Belli derecede devlet memurları ve birinci derece yakınları dışındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo pasaportlar en az 6 ay olmak üzere 1, 2, 3, 4, 5 ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir.
- Hususi (Yeşil) Pasaport; Belli derecede devlet memurları ve bu kişilerin ailelerine verilen pasaportlardır.
- Hizmet Pasaportları; Belli derecede devlet memurlarının, devlet tarafından resmi görevlendirme ile yurtdışına çıkmaları durumunda verilen pasaport türüdür.
- Diplomatik Pasaportlar; Yurtdışında ülkemizi temsil eden bakanlar, büyükelçiler ve diplomatlara verilen pasaportlardır.
Pasaport başvuruları nasıl yapılır?
Pasaport başvuruları sırasında gereken evrak listeleri, başvuru yapacağınız pasaport türüne ve reşit olup olmamanıza göre değişiklik göstermektedir. Müracaat tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmamış olanlara en fazla 5 yıl; 18 yaşından büyükler için en fazla 10 yıl pasaport verilmektedir.
Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport başvurusunu kimler yapabilir?
Hizmet, yeşil (Hususi) veya diplomatik pasaport başvurusu için belirtilen şartları taşımayan kişiler umuma mahsus (Bordo) pasaport başvurusunda bulunabilirler. Umuma mahsus pasaportlar; en az 6 ay olmak üzere, 1, 2, 3, 4, 5 ve 10 yıllık olarak düzenlenmektedir.
Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport başvurusu için evrak listesi;
- 1) TC nüfus cüzdanı,
- 2) 2 adet biyometrik resim,
- 3) Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır. Daha önce herhangi bir sebeple parmak izi alınmış olan kişilerin, parmak izlerinin alındığını belgelendirmeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmayacaktır,
- 4) Pasaport cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı,
- 5) Pasaport harç bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı,
- Uyarı- Bankadan aldığınız; dekontların üzerinde tahsil edilmiştir kaşesinin basılması,
- Dekontların 1. nüshasının müracaatta sunulması üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
- 6) Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı,
- 7) 18 yaş altı kişilerin anne ve babalarının, Emniyet Müdürlüğüne giderek veya noterden verecekleri muvaffakatname aslı.
Hususi (Yeşil) Pasaport başvurusunu kimler yapabilir?
Belli derecelerde devlet memurları, emekliler veya istifa etmiş eski devlet memurları başvurabilir. Bu kişilerin eşleri ve 18 yaşın altındaki ya da evli olmayan ve öğrenimine devam eden 25 altındaki çocukları da yeşil pasaport başvurusunda bulunabilirler. Yeşil pasaport başvuruları şahsen Emniyet müdürlüğüne yapılmaktadır ve harç ücreti yoktur. Yeşil pasaport başvuruları için sadece pasaport cüzdan bedeli alınmaktadır.
Yeşil Pasaport başvurusu için evrak listesi;
- 1) TC nüfus cüzdanı,
- 2) 2 adet biyometrik resim,
- 3) Müracaat sırasında başvuru sahibinin parmak izi alınmaktadır. Daha önce herhangi bir sebeple parmak izi alınmış olan kişilerin, parmak izlerinin alındığını belgelendirmeleri halinde, tekrar parmak izi vermek durumunda kalmayacaktır,
- 4) Pasaport cüzdan bedelinin anlaşmalı bankalar veya maliye veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı,
- Uyarı; Dekontun üzerinde tahsil edilmiştir kaşesinin basılması,
- Dekontun 1. nüshasının müracaatta sunulması üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
- 5) Yeşil pasaport ile ilgili ek belgeler;
- a. Çalışanlar ve birinci derece yakınları için, çalıştıkları kurumdan onaylı matbu talep formu,
- b. Emekliler veya istifa ederek görevlerinden ayrılmış kişiler ve birinci derece yakınları için; kurumlarından alacakları mühürlü belge,
- c. Yeşil pasaport sahibinin vefatı durumunda eşlerinin pasaport alabilmesi için; Eşlerinin vefatından sonra bir daha evlenmediğini belgeleyen nüfus kayıt örneği istenmektedir,
- d. Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşının altında ya da 25 yaşına kadar öğrenimine devam eden ve evli olmayan çocuklarının öğrenim gördüğü okuldan öğrenci belgesi,
- 6) Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı,
- 7) Reşit olmayan çocukların anne ve babalarının Emniyet Müdürlüğüne giderek veya noterden verecekleri muvaffakatname aslı.
Öğrenciler için Harçsız Pasaport nasıl alınır?
Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılmak üzere veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkışlarında ilgili üniversiteden alacakları ve ilgili Vergi Dairesi Başkanlığı'na onaylatacakları harçsız pasaport talep yazısı ile müracaat etmeleri halinde belgede belirtilen süre kadar harçsız pasaport düzenlenir.
Harç Pasaport alımı için izlenmesi gereken yol
- 1) Öğrenciler yurtdışında katılacakları eğitim veya etkinliği kanıtlamak için danışmanlarımızdan resmi bir belge almalıdır.
- 2) Öğrenciler aldıkları belgeyle üniversitelerinin öğrenci işleri bürosuna başvuruda bulunup, burada dilekçe dolduracak ya da Harçsız Pasaport başvurusu için talep yazısı yazacaklardır.
- 3) Öğrenci işleri bürosunun vermiş oldu belge ile vergi dairesi müdürlüğüne giderek onay alınması gerekmektedir.
- 4) Onay alındıktan sonra bu belge ve pasaport almanız için gerekli olan diğer belgeler ile bağlı bulunduğunuz ilçedeki Pasaport şubesine başvuru yapabilirsiniz.