2022 Öğrenci Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Öğrenci pasaportu 25 yaşını aşmamış ve öğrenci olanların alabileceği bir pasaport çeşididir. Normal pasaportlardan farkı Öğrenciler için çok daha ucuza çıkartılmasıdır. Düzenlemeler kapsamında normal pasaport için ödenen harç ücreti, öğrenci pasaportu alınırken ödenmemektedir.

Yurtdışına çıkmak isteyen her öğrenci ister eğitim almak, ister seyahat etmek ya da yurtdışına çıkış amacı her ne olursa olsun 25 yaşını aşmamış ise ö harç ücreti ödemeden yalnızca pasaport cüzdan bedeli ödeyerek öğrenci pasaport alabilirler. 18 yaşını doldurmamış öğrenciler için ise ebeveynleri öğrenci pasaport başvurularını yapabilirler.

25 yaşını doldurmamış Açıköğretim öğrencileri de harçsız öğrenci pasaportundan yararlanabilmektedir.

2022 Öğrenci Pasaportu Ücreti Ne Kadar?

2022 Öğrenci Pasaport Ücreti 225 TL olarak güncellendi. Öğrenciler harçsız şekilde pasaportlarını almaya devam edebilmektedirler.

Harçsız Öğrenci Pasaportu için Gerekli Belgeler
  1. Öğrenci Belgesi
  2. Nüfus Cüzdanı Aslı
  3. Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)
  4. Eski Pasaportlar (varsa)
  5. Pasaport Cüzdan Bedeli Ödendi Dekontu

Bu evrakları toparladıktan sonra tercih ettiğiniz ilçe nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabilirsiniz. Randevu adresinden alınmaktadır. Pandemi döneminde pasaport randevusu HES Kodu ile alınmaktadır.

Öğrenci pasaport başvurularını nerede ikamet ettiğinizden bağımsız, istediğiniz Nüfus Müdürlüğü?nden randevu alabiliyorsunuz. Adresinde size yer ve zaman olarak size en uygun neresiyse seçebiliyorsunuz. Pasaport için randevuyu internet üzerinden alırken öğrenci pasaportu seçeneği bulunmamakta ve normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yol izlenmektedir. Randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi siz belirtiyorsunuz.

Pasaportlar Ankara/Gölbaşı?nda bulunan merkezde basılmakta ve dağıtım için PTT?ye verilmektedir. Pasaport randevunuza gittiğinizde teslim edilmesini istediğiniz adresi ve sizin yerine teslim almasını isteyeceğiniz bir kişi varsa adını sorulmakta ve bu doğrultuda pasaportunuz, belirttiğiniz adres ve kişiye genellikle 2-3 iş günü içinde teslim edilmektedir.

Öğrenci Pasaportu Süresi ?

Öğrenci pasaportu süresi 25 yaş ile sınırlı olduğunu unutmayınız. Eğer 23 yaşındaysanız pasaportunuzun geçerlilik süresi 25. Yaş gününüze kadar yani 2 yıl olacaktır. Eğer 24,5 yaşındaysanız bu durumda size en fazla 6 aylık öğrenci pasaportu verilir. Bu da bir çok ülkeden vize almak için yeterli pasaport süresini sağlamayacağı için işinize yaramaz.

18 yaş altı öğrencilerin resim gibi tanımlayıcı özellikle hızlı değiştiği için en fazla 5 yıllık pasaport verilmektedir.

Süresi Geçen Eski Öğrenci Pasaportlarınız

Süresi geçen eski öğrenci pasaportlarınızı sakın atmayın, yeni pasaport başvurusunda bu pasaportların üzerine İPTAL kaşesi basılmakta ve size iade edilmektedir. Süresi geçen eski öğrenci pasaportlarınızın üzerindeki vizeler ve yurtdışı giriş çıkış mühürleri, ileride yapacağınız vize başvurularında size kolaylık sağlayacaktır.