Mütercim Tercümanlık, İngiliz Dili Edebiyatı, Amerikan Kültür ve Edebiyatı gibi bölümlerden mezun olmuş birçok birey İngilizce öğretmenliği yapmaya karar vermekte olup okudukları üniversitenin düzenlediği formasyon programlarına katılıp iki sene bedelli eğitim almak durumunda kalmaktadırlar. Ancak formasyon programlarının içeriğinde gelişen eğitim teknolojileri göz önüne alınmamakta ve katılımcılara uluslararası öğretmenlik yapabilecek bir sertifika sunulmamaktadır.

TESOL (Teachers of English to Speakers of Other Languages), ana dili İngilizce olmayan öğrencilere İngilizce öğretmeyi öğreten online bir eğitim programıdır. Bu programa katılmak için Mütercim Tercümanlık, İngiliz Dili Edebiyatı, Amerikan Kültür ve Edebiyatı gibi bölümlerden mezun olmuş olmanıza gerek yoktur, sadece İngilizce bilgisine Advanced düzeyinde sahip olmanız yeterli olmaktadır. C1 (Advanced) seviyesinden düşük adayların TESOL programına katılmaları mümkün değildir.

TESOL programının içeriğinde Teori ve Metodoloji, Dil Farkındalığı- Bilgisi, İkinci Dil Olarak İngilizce Öğretmek ve Eğitim Teknolojisi başlıkları yer almaktadır. Bu 4 başlığın farklı sayıda modülleri bulunmaktadır. Modül içeriklerinde ise alt başlıklar ve örneklendirmeler bulunmaktadır. Katılımcılar kendilerini detaylı bir şekilde test eden ?self-check? bölümünden öğrendikleri bilgileri pratik edebilmekte ve kendilerini test edebilmektedirler. TESOL programı süresince katılımcıları asiste edecek ve sürekli irtibat halinde olacak bir kişisel öğretmen bulunmaktadır.

TESOL programında 33 görev bulunmaktadır, görevlerin içinde 2 örnek ders bulunmaktadır ve derse hazırlığından kullanılan İngilizceye kadar edinilen tüm bilgiler sınavlarla test edilmektedir. Birer sınav olan bu 2 örnek ders kişisel öğretmene online bağlantı üzerinden sunulmaktadır, sertifika edinilmesi için bu sınavlardan geçmek zorunlu olmaktadır.