GRE (Graduate Record Examination), Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye dahil diğer ülkelerde tıp ve hukuk hariç İngilizce eğitim verilen bölümler üzerine yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için girilen bir sınavdır.

GRE skorları her üniversitede talep edilmemektedir, ancak seçkin birçok üniversite GRE sınavına girişi şart koşmaktadır. GRE sınavı, ETS (Educational Testing Service) tarafından uygulanmaktadır ve 2011 yılında revize edilip daha kullanışlı bir hale getirilmiştir. GRE sınavı bilgisayar üzerinden uygulanmaktadır.

GRE sınavı adayların, sözel akıl yürütme (verbal reasoning), sayısal akıl yürütme (quantitative reasoning), eleştirel düşünme (critical thinking) ve analitik yazma (analytical writing) becerilerini ölçmektedir. GRE sınavının iki türü bulunmaktadır Genel (General) ve Konu Alanı (Subject).

Genel Test yaklaşık 4 saat sürmektedir ve sözel akıl yürütme, nicel akıl yürütme, eleştirel düşünme, analitik yazma, anket veya deneysel bölümlerinden oluşmaktadır. Sözel akıl yürütme (Verbal Reasoning) metin analizi, değerlendirilmesi ve yapılan çıkarımların ölçülmesi üzerine bir bölümdür. Sayısal akıl yürütme (Quantitative Reasoning) aritmetik, geometri ve cebir problemlerini kapsamaktadır. Analitik yazma (Analytical Writing) analitik ve eleştirel konsept içerisinde yazma becerilerinin ölçülmesi üzerine tasarlanmıştır. Deneysel (Experimental) ve Anket (Research) bölümleri puanlamaya dahil edilmezler, ikisinden biri çıkmaktadır.

Sekiz farklı bilim dalında lisansüstü eğitim almak isteyen adayların seçtikleri konuda yeterliliklerini ölçmek için tasarlanmış olan GRE Subject Test Biyokimya, Biyoloji, Kimya, Bilgisayar Bilimi, İngiliz Edebiyatı, Matematik, Fizik ve Psikoloji alanlarını kapsamakta olup yaklaşık 4 saat sürmektedir.

Biyoloji, hücresel ve moleküler biyoloji, organizma biyolojisi ve ekoloji-evrim olmak üzere üç bölümden oluşmakta ve 200 soru içermektedir. Kimya, analitik, fiziksel, organik ve inorganik kimya olmak üzere 4 bölümden oluşmakta ve 130 soru içermektedir. Biyokimya, hücre ve moleküler biyoloji olmak üzere iki bölümden oluşmakta ve 175 soru içermektedir. Bilgisayar Bilimi, software sistemleri ve metodolojisi, teori ve matematik altyapısı, bilgisayar organizasyon ve mimarisi olmak üzere 3 bölümden oluşmakta ve 70 soru içermektedir. Matematik bölümü 66 lisans eğitimine eşit olan sorulardan oluşmaktadır. Fizik, elektromanyetik, optik ve dalga, mekanik, termodinamik ve statik mekanik, kuantum mekaniği, atom fiziği ve izafiyet teorisi olmak üzere 6 bölümden oluşmakta ve 100 soru içermektedir. Psikoloji, deneysel ve doğal psikoloji, sosyal bilimler ve genel psikoloji konularını kapsamakta ve 210 soru içermektedir. İngiliz Edebiyatı ise şiir, biyografi, kısa hikayeler, drama, kompozisyon, kritikler, roman, dil tarihi ve edebi teoriler konularını kapsamakta ve 230 soru içermektedir.