Vize Bilgileri
Yurtdışına seyahat etmek isteyenleri karşısına görünmez bir duvar gibi çıkan vize uygulamalarının geçmişi 1980’lere dayanmaktadır. İlk uygulanmaya başladığı dönemden itibaren vize uygulamalarında değişikler olsa da vize halen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının özgür seyahat edebilmeleri önündeki en büyük engeldir. Vize almak, vizeye başvurmak, vizeden reddedilmek, vize mülakatı, vize işlem merkezi, vizeci gibi kelimeler dilimize son on yıl içinde ülkemizdeki yabancı ülke konsoloslukların vize görevlilerinin hediye ettiği kelimelerdir.
Vize, temel olarak seyahat etmeyi planladığınız ülke tarafından verilen seyahat iznidir. Vize almak için gerekli şartlar; ülkeden ülkede değişmekle beraber, gelir durumunuzu, ülkemizdeki sosyo-ekonomik durumunuzu ve Türkiye ile bağlarınızı vize görevlisine kanıtlamanız beklenmektedir. Sanıldığının aksine vize onay oranları, vize red oranlarından çok daha yüksektir. Vize başvurularında önemli olan doğru yöntem ve istenen belgelerin eksiksiz teslim edilmesidir.
Genel olarak vize konusuna bakıldığında kısa ve uzun süreli olmak üzere iki başlıkta toplanabilir. Vizelerin sürelerine göre değerlendirilmesi ülkeden ülkeye göre değişmektedir. Örneğin; Almanya için kısa süreli vizeler 90 gün ve altı, uzun süreli vizeler ise 90 gün üstü olarak değerlendirilken, İngiltere için bu süre 180 gün olarak belirlenmiştir.
Kısa süreli vizeler; turistik, ticari, aile veya akraba ziyareti ve eğitim vizeleri olarak seyahat amacına göre ayrılmaktadır.
Uzun süreli vizeler ise seyahat amacına göre; çalışma, oturum ve eğitim amaçlı olarak ayrılmaktadır. Uzun süreli vizeler, genellikle D vizesi ya da ulusal vize olarak da geçmektedir. Sadece vize aldığınız ülke için ikamet hakkı vermektedir. Vize aldığınız ülkenin yetkili kurumlarına oturum izni başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Schengen bölgesi kapsamında sözleşmeye taraf olan ülkelerin dış sınırlarında yapılan kontrolerde ortak kurallar ve uygulamalar çerçevesinde vize kontrolleri ve Schengen sözleşmesi tarafları arasında emniyet güçleri ve yargı alanlarında işbirliği yapılmaktadır. Schengen bölgesinin dışında kalan üçüncü ülkelerin vatandaşları bu ülkelere girebilmek için Schengen vizesi almalıdırlar. Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan Schengen Sözleşmesini imzalayan Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Ayrıca Avrupa Birliği üyesi olmayan Lihtenştayn, Norveç, İzlanda ve İsviçre Schengen bölgesine dahildir.
Schengen ülkeleri dışında; İngiltere, Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve İrlanda gibi sadece kendileri için vize veren ülkeler de bulunmaktadır.
Vize işlemlerinin adımları ve başvuru şartları ülkeden ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte Schengen ülkelerine ait vize işlemleri ise Schengen vizesi olarak adlandırılmaktadır ve Schengen ülkelerinin vize işlemleri de hemen hemen aynıdır. Örneğin bütün Schengen vizelerinde istenilen ortak belgeler ve işlemler bulunmakla birlikte, bazı ülkeler ek belge de talep edebilmektedirler. Vize işlemleri ve başvuru şartları Schengen ülkelerinde ortak olabilmekle birlikte diğer ülkeler için izlenilen şartlar farklılık göstermektedir. Bu konuyla ilgili en temel örnekleme olarak biometri ve parmak izi işlemleri verilebilir. İngiltere vizelerinde her başvuru için biometri işlemi yapmakta ve başvuru sahibi daha vize başvurusu yapmış olsa bile vize başvurusunda şahsen bulunmak durumundadır. Bu durum İrlanda’da ise tamamen farklıdır. İrlanda vize işlemlerinde ise başvuru sahibi daha önce vize başvurusunda bulunmasa bile şahsen bulunmasına gerek yoktur.
Vize işlemleri doğrudan konsolosluklarda yapılabileceği gibi VFS Global, BLS, IDATA ve Kosmos gibi vize işlem merkezlerinden de yapılabilmektedir. Vize başvurularının hangi kanal aracılığı ile yapılacağı önceden konsolosluklar tarafından belirlenmiştir. Genel olarak bakılacak olursa, kısa süreli bütün vize başvuruları vize işlem merkezlerinden, uzun süreli vize başvuruları da konsolosluklardan kabul edilmektedir. Bununla ilgili bazı istinai durumlarda bulunmaktadır. Vize başvurunuzu yaparken, işlemlerin nereden ve nasıl gerçekleşeceği hakkında detaylı bilgiyi vize danışmanlarımızdan alabilirsiniz.
Vize işlem süreleri konsolosluktan konsolosluğa farklılık göstermektedir. Fransa vize işlemleri iki günde sonuçlanırken yaz aylarında İngiltere vize işlemleri üç hafta kadar sürmektedir. Ayrıca vize işlem süreleri, vize başvurunuzun uzun veya kısa süreli yapılmasına göre, direkt konsolosluğa mı yoksa işlem merkezine mi yapılması durumuna göre de değişiklik göstermektedir. Vize işlem sürelerini etkileyen bir diğer unsur da eksik ve hatalı evraklardır. Dosyanızda eksik veya hatalı bir belge bulunuyor ise bu vize işlem sürenizin uzamasına neden olacaktır. Vize başvurunuzun zamanında ve sağlıklı sonuçlanması için seyahatinizden en az 4 ay önce vize işlemlerine başlamak doğru bir zamanlama olacaktır.
Vize işlem ücretleri
Vize başvurunuz sırasında ödeyeceğiniz vize işlem ücretleri vize başvurusu yaptığınız ülkeden ülkeye göre farklılıklar göstermektedir. Bize işlem ücretleri bazı ülkeler de vize türlerine göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin İrlanda vize başvurularında, vize işlem ücretleri nakit olarak başvuru sırasında ödenirken, İngiltere ve Amerika da ise kredi kartı ile vize başvuru randevusuna gitmeden önce ödenmektedir. Ayrıca vize işlem ücretleri başvurunun konsolosluğa veya vize işlem merkezine yapılması durumuna göre de değişiklik göstermektedir. Vize işlem merkezlerine yapılan her başvurudan, vize işlem merkezleri hizmet bedeli de almaktadır. Vize ücretleri ayrıca başvuru yaptığınız vize süresine göre de değişiklik göstermekle birlikte bazı ülkeler için bu ücretler sabittir. Örnek vermek gerekirse, Amerika bütün vize çeşitlerinde vize işlem ücretleri aynı iken İngiltere de vize süresinin 6 ay, 2 yıl, 5 yıl veya 10 yıl olmasına göre vize işlem ücretleri değişmektedir. Güncel vize işlem ücretleri hakkında bilgiyi vize danışmanlarımızdan alabilirsiniz.
Vize başvurularınız olumlu sonuçlanmasında eksiksiz ve doğru bilgi verilmesi çok önemlidir. Turistik vize, aile ziyareti vizesi, ticari vize ve öğrenci vize başvurularınız için danışmanlarımız sizlere yardımcı olmaktadır. Aşağıda ülkelere göre vize türleri, vize başvurusu için gerekli belgeler ve vize başvuru yöntemleri listelenmiştir. Verilen bilgiler zaman içinde değişebileceği için vize başvurunuzdan önce danışmanlarımızdan bilgi almanızı önermekteyiz.