Yurtdışındaki Üniversite Yaz Okulları
Üniversite Öğrencileri İçin Yurtdışında ki Üniversitelerde Yaz Okulları
Ülkemizde de son yıllarda popüler olan (kredili) yaz okulu programları, öğrenci ve mezunların yaz tatillerinde kendi eğitim alanları veya başka bir bilim dalında ders almasıdır. Yurtdışında çok uzun yıllardan beri uygulanan kredili yaz okullarını özellikle yabancı öğrenciler tercih etmektedir. Üniversite yaz okullarında öğrenciler başka bir üniversitede aldıkları lisans giriş seviyesi dersleri, kendi üniversiteleri de kabul ederse, seçmeli ders olarak saydırabilirler. Yurtdışındaki en çok tercih edilen ülkeler Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya ve İspanya’dadır. Genellikle İngilizce verilen üniversite yaz okullarına erken başvuru çok büyük önem taşır. Yurtdışı üniversite yaz okullarına katılan öğrenciler yaz tatillerinde farklı bir üniversitede ders alarak, değişik kültürlerden gelen uluslararası öğrencilerle eğitim görme tecrübesi yaşarlar. Özellikle yurtdışında master yapmak isteyen öğrencilerin prestijli üniversitelerin yaz okullarında alacakları kredili dersler, master başvurularında avantaj sağlayacaktır.
Üniversite Yaz Okullarına Kimler Başvurabilir ?
Üniversite yaz okullarında açılan lisans giriş sınıfı derslere Türkiye veya yurtdışında bir üniversite kayıtlı olan lisans ve yüksek lisans öğrencileri, mezunlar, araştırma görevlileri, hatta lise mezunu olup yurtdışında üniversiteye başlamayı düşünen öğrenciler katılabilir. Üniversite yaz okullarında verilen ikinci ve üçüncü sınıf derslerine katılmak isteyen adaylardan bu derslerin giriş seviyesini de almış olmaları ve belirli bir not ile geçmeleri beklenmektedir.
Üniversite Yaz Okullarına Başvurularda Not Ortalaması
Üniversite yaz okullarına girişte genelde kesin bir not ortalaması şartı bulunmamaktadır. Adayların eğitim aldıkları kendi üniversiteleri içerisinde başarı sıralamalarına dikkat edilmektedir. Ülkemizde sıralamada önde gelen üniversitelerden düşük not ortalamasına sahip öğrenciler de kolaylıkla yurtdışındaki üniversite yaz okullarına kabul alabilmektedir. Not ortalaması düşük öğrenciler, kabul edilme şanslarını iyi referans mektupları ve motivasyon mektupları ile yükseltebilirler. Üniversite yaz okullarına giriş şansınızı yükseltmek için GKR yurtdışı eğitim danışmanlarından bilgi alabilirsiniz.
Üniversite Yaz Okullarına Başvurularda İngilizce Yeterlilik
Üniversite yaz okulları başvurularında istenen İngilizce yeterlilik seviyesi üniversiteden üniversiteye değişmektedir. IELTS 6.0 ile 7.0 arası genelde istenen skordur. TOEFL’da ise 76 – 107 arası kabul edilmektedir.İngilizce yeterlilik sınavlarına girmemiş fakat eğitim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan veya İngilizce hazırlık görmüş öğrencileri de kabul eden üniversiteler bulunmaktadır. İspanya ve İtalya’daki kredi yaz okullarına başvuruda adayların İngilizce seviyesi skype mülakatı ile de yapılabilmektedir. İngilizce eğitimi de içeren kredili yaz okullarında istenen İngilizce seviyesi daha düşüktür.
Üniversite Yaz Okulları Eğitim Dönemleri ve Süreleri
Üniversite yaz okulları Haziran, Temmuz ve Ağustos ayında verilmektedir. Eğitim süreleri 2, 3 veya 5 haftalık dönemler halindedir. Öğrenciler birden fazla dönemde eğitim alabilirler. Hatta aynı dönemde birkaç ders almaları da mümkündür. Genelde eğitimler pazartesi günü başlar ve hafta içi eğitim verilir. Konaklamalar ise pazar günü başlar ve Cumartesi son bulur.
Üniversite Yaz Okullarının Son Başvuru Tarihi
Üniversite yaz okullarının son başvuru tarihi üniversitelere göre değişmektedir. Birçok üniversite mart ve nisan aylarında başvurularını kapatmaktadır. Son başvuru tarihinden sonra yapılan başvurular kabul edilmemektedir. Bazı üniversitelerin derslerinde kontenjan kısıtlaması bulunmaktadır. Kontenjanları dolan dersler için son başvuru tarihi gelmemiş olsa da kayıt alınmamaktadır. Erken başvuru adayların kabul edilme şansını arttırmaktadır.
Üniversite Yaz Okulları Sertifika ve Alınan Kredileri Saydırma
Üniversite yaz okulların katılan öğrencilere üniversiteler tarafında sertifika ve not çizelgesi verilmektedir. Öğrenciler yaz okullarından aldıkları not çizelgeleri ile üniversitelerine başvurup aldıkları dersi seçmeli ders olarak sayılmasını talep edebilirler. Yurtdışında katıldığınız kredili yaz okulu derslerinin sayılıp sayılmayacağının kararı tamamen üniversiteniz tarafından verilmektedir. Öğrencilerimize yurtdışındaki yaz okullarına kayıt yaptırmadan kendi üniversiteleri ile alacakları derslerin kredilerinin sayılıp sayılmayacağını sormalarını öneririz.
Üniversite Yaz Okullarında Konaklama
Üniversite yaz okullarına katılan öğrencilere çeşitli konaklama alternatifleri üniversiteler tarafından sunulmakta ve öğrencilere anlaşmalı özel yurtlarımızda önerilmektedir. Üniversitelerin önerdiği kısıtlı konaklama seçenekleri için erken başvuru önemlidir.
Üniversite Yaz Okullarına Ulaşım
Kredili yaz okullarına katılan öğrenciler üniversitelerine en yakın havalimanına genellikle pazar günü seyahat etmekte ve pazartesi ders başı yapmaktadır. Havalimanlarından üniversitelere ulaşımı öğrenciler kendi imkanları ile sağlayabilecekleri gibi anlaşmalı havalimanı transfer firmalarımızdan da hizmet alabilirler.
Üniversite Yaz Okullarının Ücretleri
Kredili yaz okullarının eğitim ücreti ülke ve üniversitelere göre farklılık göstermektedir. Adaylar eğitim ücretlerine ek olarak başvuru ücreti de ödemektedirler. Yaz okulu ödemeleri genellikle nisan ayında yapılmaktadır.
Üniversite Yaz Okullarında Vize
Öğrenciler ülke ve program türüne göre farklı vize türleri ile kredili yaz okullarına katılabilmektedir. Adayların vize başvuru dosyalarının hazırlanması, vize randevularının alınması, vize başvurularının takibi GKR yurtdışı eğitim danışmanları tarafından yapılmaktadır.