Özellikle Amerika ve Kanada?da kullanılan ?kolej? ve ?üniversite? kavramları öğrenciler ve aileleri için karmaşık kavramlara neden olmakta. Genellikle Amerikalılar "kolej" kelimesini yükseköğretim için kullanırlar. ?Üniversiteye gitmek?, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki herhangi bir kolej veya üniversiteye gitmek demektir. Hem kolejler, hem de üniversiteler özel olabildiği gibi devlete de ait olabilir. Hem kolejler, hem de üniversiteler birçok farklı alanda aynı türde lisans dereceleri sunarlar. Her ikisi de aynı derslere ve aynı temel mezuniyet şartlarına sahiptir. Kolejler ve üniversiteler için giriş koşulları, hemen hemen aynıdır ve hem kolejler hem de üniversiteler çok seçici ve rekabetçi olabilir. Aslında, sıralamada bir çok kolej genellikle daha seçicidir ve birçok üniversiteden daha iyi üne sahiptir. Hem kolejlerin, hem de üniversitelerin kalitesi seçicilik, fakülte-öğrenci oranları, profesörler, tesisler ve kariyer hizmetleri gibi birçok faktöre bağlıdır. Bir kolej veya üniversitenin mükemmel bir mühendislik programı olabilir ancak daha düşük dereceli bir gazetecilik programı veya tam tersi olabilir. Peki, kolejler ve üniversiteler arasında herhangi bir fark var mı?

Kolej ve Üniversite Programları

Kolejler lisans dereceleri (4 yıllık dereceler) ve bazen de Master dereceleri (lisans derecesinden sonra 1 ila 2 yıllık) sunarlar, ancak doktora sunmazlar. Birçok kolejde ayrıca öğrencilerin normal lisans derecesi yerine 5 yıl içinde Lisans derecesi (4 yıllık derece) ve yüksek lisans derecesi kazanabileceği özel programları da vardır.

Üniversiteler lisans, yüksek lisans ve doktora dereceleri sunar. Üniversiteler de kolejlerden daha fazla bölüm bulunmaktadır. Ancak istisnalar da vardır. Bazı büyük üniversitelerin ?Beşeri Bilimler Fakültesi?, ?Mühendislik Fakültesi? veya ?Tasarım Okulu? olarak adlandırılan farklı programlar için bölümleri vardır.

Kolej ve Üniversitelerin Öğrenci sayıları

Kolejler, daha küçük sınıf mevcutlarında ve daha güçlü bir topluluk duygusu ve bireysel öğrenci desteği ile daha az öğrencisi olan kurumlardır. Öğrenciler bu nedenle kolejleri seçmektedir; sınıf arkadaşlarının ve profesörlerin çoğunu tanımak ve her gün kampüste tanıdıkları insanlarla etkileşim kurmak için kolejlerde eğitimi tercih ederler. Daha büyük bir üniversitede meydana gelebilecek bir kalabalığın içinde kaybolmuş hissetmek istemezler.

Üniversitelerde birinci ve ikinci sınıf öğrencilere yönelik giriş seviyesi sınıfları çok kalabalık olabilir ve öğrenciler eğitmenlerle kişisel etkileşimi çok az olabilir hatta hiç olmayabilir. Üniversiteler, kolejlere göre çok daha fazla öğrenciye sahiptir. Bu sayede öğrenciler daha fazla sayıda öğrenci ile etkileşime girebilir ve kampüste benzer ilgi alanlarına sahip kişilerle tanışabilir. Özellikle yabancı öğrenciler, daha çok yerel öğrenci ile tanışmak ve kaynaşmak için üniversiteleri tercih eder.

Kolej ve Üniversitelerin Eğitim İmkanları

Küçük kolejler genellikle alanında ihtisaslaşmış programlara sahiptir ve çoğu zaman belirli bir alandaki en yüksek dereceli programlar bu tür kolejlerde bulunur. Birçok öğrenci, belirli bir çalışma programı ve halen lisans öğrencisi olduklarında araştırma ve özel projeler üzerine profesörlerle yakın çalışma fırsatları nedeniyle daha küçük kolejleri seçmektedir. Birçoğu, küçük kolejleri, güçlü bir temel oluşturmak için en ideal eğitim kurumu olarak görmektedir. Üniversiteler genellikle daha fazla çeşitlilik sunarlar. Bu aynı zamanda ilgi alanlarınızı keşfetmek için seçebileceğiniz daha çeşitli seçmeli dersler anlamına da gelebilir. Üniversiteler ayrıca, yaz dönemi boyunca öğrencilerin dört yıl içinde zamanında mezun olmalarına yardımcı olabilecek zorunlu dersleri daha sık ve daha fazla kurslar sunabilirler.

Eğitimenler

Kolejlerde, profesörler kendileri tüm dersleri vermektedir ve sınıflarda daha az öğrenci olması nedeniyle, öğrenciler genellikle daha fazla kişisel ilgi görmektedir. Birçok uluslararası öğrencinin fark etmediği bir ayrıntı da, üniversitelerde, alt düzey sınıfların çoğunda derslerin profesörler değil, yüksek lisans öğrencileri tarafından öğretilmesidir. Bunun nedeni üniversitelerde, profesörlerin zamanları ve dikkatleri araştırma ve öğretim arasında bölünmüş olmasıdır. Profesörler genellikle zamanlarının çoğunu araştırmalarına, yayınlarına ve yüksek lisans dersleri vermeye ve asistanlarının eğitimine ayırırlar.

Kütüphaneler ve Tesisler

Birçok kolej; sınıflar, yurtlar, yemekler, tiyatrolar, sanat stüdyoları, spor salonları açısından mükemmel fiziki imkanlara sahiptir. Üniversiteler genellikle hepsinden daha fazla ve önemli ölçüde çok daha büyük, daha güncel ve daha iyi stoklanmış kütüphaneler ve araştırma olanakları sunar.

Peki Kolej mi ? Üniversite mi ?

Ne kolejler, ne de üniversiteler birbirlerinden daha iyidir, ancak bunlar farklıdır ve biri ya da diğeri sizin için daha iyi olabilir. Lisans düzeyindeki çalışmalarınız için bir okul seçerken hangi faktörlerin sizin için en önemli olduğuna uzmanlarımızdan yardım alarak karar verebilirsiniz. Kararınızı vermeden önce çeşitli okulları araştırmak ve ziyaret etmek iyi bir fikirdir.